zondag 28 maart 2010

Inleiding: wat is apologie?

Inleiding:


Hoe makkelijk is het niet om boek dat bedoeld is om mensen te overtuigen van God’s bestaan te beginnen met zware levensvragen? Waarom zijn we hier? Waar komen we vandaan? Wat gebeurt er na de dood? Wat is de zin van het leven? Zoetsappige verhalen ophangen over hoeveel God van je houdt, enzovoorts enzovoorts. Maar hoeveel mensen zitten daar nu daadwerkelijk op te wachten? Als er iemand aan de deur komt om over Jezus te vertellen slaan de meeste mensen toch echt liever de deur dicht.

Laten we er niet omheen draaien. De meeste mensen houden zich absoluut niet iedere dag bezig met zulke zware vraagstukken. We hebben het veel te druk met ons leven te leiden. School, werk, vrienden, in het weekend op stap gaan, dat zijn de dingen die ons dagelijks bezig houden.

Veel mensen zullen zeggen: “Waar komen we vandaan? Ach dat weet toch niemand echt! Laat de wetenschappers zich daar maar mee bezig houden, ik ga lekker een potje Wii sports doen bij een vriend. Lachen man! Mischien win ik vandaag wel weer.”

“En religie? Ach, dat is toch voor domme, goedgelovige mensen! Het is gewoon iets wat mensen nodig hebben omdat ze bang zijn voor de dood. Iets met een mannetje en een vrouwtje met een appel en een pratende slang, en een of andere vent in Israël die aan een stuk hout is gespijkerd en daarna uit de dood is opgestaan. Ik bedoel, dat KAN toch helemaal niet! En waarom zijn er dan zoveel religies? Is God schizofreen of zo? En ik heb Hem ook nooit zelf gezien! En er is zoveel pijn en ellende in de wereld! Ik dacht dat God zoveel van ons hield? Wat een onzin zeg.”

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen redeneren zoals in de twee alinea’s hierboven. De meeste mensen die niet geloven weten er OF niet genoeg van, OF willen niet geloven, OF kunnen niet in God geloven door ellende die ze hebben mee gemaakt, OF geloven niet uit totale desinteresse. Je moet echt hard zoeken wil je een ongelovige vinden die zich er ook echt in verdiept heeft. In zowel Afrika en Azië maakt Christendom een enorme groei door. Ook in de verenigde staten is nog minimaal 86% van de bevolking Christelijk. Europa echter is over de laatste twee generaties sterk aan het aftakelen op religieus gebied. Kerken worden steeds minder bezocht en de Christelijke normen en waarden verdwijnen meer en meer op de achtergrond. Met name de jeugd ziet het christendom als “iets voor oude mensen” en interesseren zich er niet voor.

“Nee! Dan moet je je allemaal aan regels houden en zo! Geen seks voor het huwelijk? Nou, nee dank je wel. Het is toch allemaal onzin, ik heb dat allemaal niet nodig hoor!”

Het is treurig om te zien, maar als Christen is dit wel een gegeven waar je rekening mee moet houden. Wij als Christenen hebben een door God opgelegde taak om mensen tot Christus te brengen. Het is belangrijk dat we begrijpen waar we tegen over staan. Met dit boek wil ik daarom de gemiddelde Atheist (iemand die niet in God gelooft) bereiken.

Ik zal een simpele maar uitgebreide en concrete verdediging geven van het Christendom. Mensen willen niet aan hun kop gezeurd worden met slap gelul, mensen willen keiharde feiten. Ik zal in dit boek daarom alle belangrijke punten af gaan.

De moderne jeugdige Atheïst ziet religie als “blind in iets geloven”. Dat beeld wil ik met dit boek veranderen. Mijn taak is om aan te tonen dat geloof in God verre van blind is maar dat het juist rationeel, logisch en op feiten gebaseerd is.

De Bijbelse definitie van waar wij het Nederlandse woord “geloof” voor gebruiken betekent namelijk niet hetzelfde als wat het Nederlandse woord betekent. Als je kijkt naar de originele taal waarin het nieuwe testament is geschreven (Grieks) zie je dat de Engelse vertaling het Grieks een stuk beter weer geeft. In het Engels wordt het woord “faith” gebruikt. Faith betekent niet zo zeer geloven in de zin als geloven dat iets waar of niet waar is, maar betekent “vertrouwen”.

De bijbelse definitie van geloven is vertrouwen hebben in God. De bijbel gaat er niet van uit dat mensen je zo maar op je woord geloven. Sterker nog, de bijbel draagt ons op om altijd klaar te staan om redenen te geven waarom we geloven in dat waar we vertrouwen in hebben:

1 Peter 3:15-16 (English Standard Version)
But in your hearts honor Christ the Lord as holy, always being prepared to make a defense to anyone who asks you for a reason for the hope that is in you; yet do it with gentleness and respect, having a good conscience, so that, when you are slandered, those who revile your good behavior in Christ may be put to shame.

1 Petrus 3:15-16 (Nederlands)
Vertrouw uzelf helemaal aan Christus toe. Hij is onze Here. Wees altijd bereid verantwoording af te leggen van de verwachting waaruit u leeft, als daarom gevraagd wordt. Maar doe het wel vriendelijk en met het nodige respect.
Houd altijd een zuiver geweten. Dan zullen de mensen die kwaad van u spreken en u beledigen, vol schaamte moeten bekennen dat zij ongelijk hebben gehad.


*Ik zal vaker bijbelverzen gebruiken in dit boek. Ik gebruik zelf altijd een Engelse versie van de bijbel omdat de Engelse versie een sterkere vertaling geven van het originele Grieks en Hebreeuws.
Het Griekse woord dat gebruikt wordt voor “defense” of voor “verantwoording” is het Griekse woord “apologia”. Hier komt het Engelse woord “apologetics” en het Nederlandse woord “apologie”of “apologetiek” vandaan.

Wat is apologie?

Apologie of apologetics in het Engels betekent het verdedigen van je geloof. Je zou het “de studie die zich bezig houd met de waarheid van het Christendom” kunnen noemen.

Wanneer we het hebben over apologetics binnen het Christendom zelf, dan hebben we het over het verdedigen van Bijbelse leer tegenover misverstanden en heiligschennis.

Maar als we het hebben over apologetics met betrekken tot evangeliseren (ongelovige tot Christus brengen) dan hebben we te maken met bewijs geven voor het bestaan van God, een verdediging geven van de bijbel en het verdedigen van de boodschap van verlossing via Jezus Christus.

Op de 2e versie van apologetics zal ik me in dit boek richten. Het grootste gedeelte van het boek zal bestaan uit argumenten geven voor het bestaan van God. Er zijn een hele boel bewijzen voor het bestaan van God verzameld in de afgelopen paar duizend jaar, dus ik zal mij beperken tot 6 algemene argumenten voor het bestaan van God en 2 argumenten die bevestigen dat de God die bestaat de God van de bijbel is.

Daarnaast zal ik een aantal Atheïstische argumenten weerleggen. Atheïsten hebben al eeuwen geprobeerd te bewijzen dat God niet bestaat. Ik zal echter laten zien dat al deze argumenten te beantwoorden zijn.

Verder zal ik de problemen in andere religies aankaarten. Want er zijn zoveel religies, waarom zou Christendom nou net waar zijn? Het probleem is dat mensen denken dat alle religies een even groot waarheidsgehalte hebben. Ik zal echter aantonen dat de religie van de ware en enige God is als geen andere.

Ook zal ik uitleggen wat Christendom nu precies eigenlijk. Wat is God eigenlijk? Wat is Christendom? Wat is de bijbel? Wat staat er allemaal in de bijbel? Hoe is de bijbel ontstaan? Hoe weten we dat de bijbel te vertrouwen is?

Maar uiteindelijk zal ik het aller belangrijkste punt uit komen. En dat is namelijk WAAROM we moeten geloven in God en in Christus. Waarom zijn we hier? En wat wil God ons zeggen met de bijbel? Hoe wordt je een volgeling van Christus en wat heeft Christus voor ons gedaan?

Waar dit boek uiteindelijk om zal draaien is de lezer tot Christus te brengen. De boodschap van verlossing: hoe God ons gered heeft en het leven in het paradijs waar we eigenlijk voor bedoeld zijn, het koninkrijk van de hemel.

Moge de Here, onze God je naar zich toe trekken via de woorden van Zijn trouwe volgeling,

Lotte Cremers