zondag 28 maart 2010

Hoofdstuk 3: DAAROM is geloof in God zo belangrijk

DAAROM is geloof zo belangrijk:


Nu we weten dat er een God is, is het nu de vraag wat we met die informatie moeten doen. Waarom is het belangrijk dat er een God is? Wat maakt dat uit voor ons leven? Kunnen we niet gewoon een houding hebben van “Ach ik zie het allemaal wel als ik dood ben”?

Is dat echter een houding die je je kan veroorloven? Nu je kunt weten dat God bestaat, weet je ook dat je bestaan niet een kwestie van toeval is geweest. Jij, je ziel, je wezenlijke “ik” is specifiek voortgebracht door God. Hij heeft je niet zomaar gemaakt. Is het logisch om een houding te hebben dat het je allemaal niet uitmaakt? Of mischien zie je het nu juist wel heel anders. Mischien ben je nu wel blij dat er een God is omdat dat betekent dat er ook een hemel is waar je naar toe zal gaan als je dood bent.

Ga jij daar heen dan?

Weet je dat zeker?

We hebben het al gehad over het evangelie. De evangelies in het nieuwe testament zijn biografiëen van Jezus Christus. Maar het woord evangelie betekent niet biografie. Want wat is het evangelie nu eigenlijk precies? Wat was het doel van Jezus leven op aarde? Waarom is hij gestorven? Wat was zijn boodschap?

Het woord evangelie staat voor die boodschap. Evangelie betekent “het goede nieuws”. Oh en goed nieuws is het zeker. Het beste nieuws, de meest belangrijke boodschap die je in je leven maar kunt horen. Maar zoals zo vaak wordt goed nieuws eerst voorgegaan door slecht nieuws. Ik heb al eerder gezegd dat het Christendom niet een “feel good” religie is. Het wordt tijd voor een confrontatie die ik zelf ook heb moeten ondergaan toen ik nog een Atheist was. Het wordt tijd om eens goed in de spiegel te kijken.

Het slechte nieuws

“God is liefde” en “God houdt van iedereen” zijn de meest populaire uitspraken vandaag de dag over God. En die zijn absoluut waar dat zal ik absoluut niet ontkennen. Maar soms vergeten we dat liefde niet de enige eigenschap van God is. God houdt absoluut van jou en mij, maar God houdt van nog meer dingen. God houdt van wat Goed is, rechtvaardigheid, juistheid en heiligheid. Zoals we hebben gezien in het morele argument is God de kern en basis voor al het Goede, de objectieve onveranderlijke en noodzakelijke basis voor morele waardes. Goedheid is in God’s essentiële natuur.

Maar dat houdt ook in dat er dingen zijn die God juist niet van houdt maar volledig veracht. En dat zijn de dingen die niet Goed zijn. Hier volgt een slechts een paar dingen die God veracht:


Spreuken: 6:16-19
16 Van zes, van zelfs zeven dingen
heeft de Heer een hartgrondige afkeer:
17 van hoogmoedige ogen,
een lastertong,
van handen die onschuldigen doden,
18 een hart dat op kwaad zint,
van voeten op weg naar de misdaad,
19 van iemand die valse getuigenissen aflegt,
of die broers tegen elkaar opzet.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van kwaadaardige dingen die God veracht. Arrogantie, leugens, moord, misdaad, bedriegen. Ik denk dat ik je niet op alle kwaadaardige dingen hoef te wijzen.

Als God Goed is dan volgt het logisch daaruit voort dat Hij een hartgrondige afkeer moet hebben voor alles wat Slecht is.

Als God liefdevol is dan kan Hij het Kwaad niet toe staan.

Veel kerken praten tegenwoordig alleen nog maar over de liefde en Goedheid van God, maar ze praten niet graag over het feit dat die munt ook nog een keerzijde heeft.

Ik wil dat je de volgende verzen heel goed in je opneemt:

Hebreeën 10:30-31
30 We weten toch wie gezegd heeft: Mij komt het toe te straffen, Ik zal vergelden, en ook: De Heer zal rechtspreken over zijn volk. 31 Het moet iets vreselijks zijn om in de handen van de levende God te vallen.

Hebreeën 9:27
27 Het is het lot van de mens eenmaal te sterven, en daarna komt het oordeel;

Psalm 17:2
Laat van u het oordeel komen, laat uw oog zien wat juist is.

Psalm 51:6
tegen u, tegen u alleen heb ik gezondigd, ik heb gedaan wat slecht is in uw ogen. Laat uw uitspraak rechtvaardig zijn en uw oordeel zuiver.

Psalm 76:9
Vanuit de hemel klonk uw oordeel, de aarde vreesde en hield de adem in

Romeinen 14:10
Wie bent u dat u een oordeel velt over uw broeder of zuster? Wie bent u dat u neerziet op uw broeder of zuster? Wij zullen allen voor Gods rechterstoel komen te staan

Galaten 6:7
Vergis u niet, God laat niet met zich spotten: wat een mens zaait, zal hij ook oogsten.

Ieder van ons staat een oordeel te wachten. Ieder van ons zal in de rechtzaal van God moeten verschijnen. Ieder van ons zal verantwoording moeten afleggen aan Hij die ons leven heeft gegeven. Ieder van ons zal verantwoording moeten afleggen aan de absolute Goedheid.


De wet van God

Mensen moeten in de rechtzaal verschijnen als ze de wet hebben gebroken. Als je iets doet wat tegen de wet is moet je voor de rechter verschijnen en zal er over je geoordeelt worden. Ben je schuldig, dan volgt er een straf.

Hoe zou het anders kunnen zijn met God, die de absolute basis van Goedheid is? De bijbel zegt ons dat we na dit leven naar onze daden worden beoordeelt.

Ik heb de woorden zonde en zondigen al eerder gebruikt, maar wat betekenen die woorden nu eigenlijk? Zondigen is het breken van God’s morele wet.

Maar voordat ik tegen jou hart wil spreken, laten we eerst eens kijken naar de hele mensheid. Als God absoluut goed en rechtvaardig is, hoe denk je dat God dan naar de mensheid kijkt? Hoe de mensheid omgaat met elkaar? Wat de mensheid doet met de wereld die hij ze heeft gegeven? Hoe de mensheid omgaat met het leven dat hen gegeven is? Heeft de mensheid van de wereld niet een ellendig plaats gemaakt? Gaat de mens echt goed met elkaar om?

Veel mensen zeggen: “als God zo goed is, waarom maakt Hij dan niet een einde aan al het kwaad in de wereld?”

Op de eerste plaats wil daarop zeggen: wie zegt dat Hij dat niet doet?

En ten tweede: wil je dat wel dat God een einde maakt aan al het kwaad? Ok, laten we zeggen dat God deze nacht om 12 uur al het kwaad in de wereld zou vernietigen, laat me je deze vraag dan eens stellen: Hoeveel mensen zouden er na 12 uur dan nog overgebleven zijn? Als God’s goedheid en rechtvaardigheid absoluut perfect is, wie kan dan nog zeggen dat hij ook niet vernietigd zou worden om 12 uur?
Mensen die zeggen dat God alles wat slecht is moet vernietigen, beseffen niet wat ze eigenlijk vragen. In feite vragen ze God om OOK henzelf te vernietigen. Het is juist God’s genade dat hij het kwaad in de wereld laat. Wij hebben God als het ware in zijn gezicht gespuugd en gezegd dat deze wereld van ons is. God is juist bezig zijn rechtvaardigheid uit te stellen. Het is niet dat God laks is of dat het hem niet kan schelen. Het is God’s genade dat hij de wereld laat voortbestaan.

Ik heb 8 argumenten gegeven voor het bestaan van God, maar ik weet dat wanneer je dit leest je helemaal niet gelooft dat er een God is, want alles in je schreeuwt het uit in haat tegen God. Ik weet dat maar al te goed omdat ik zelf net zo goed in die positie heb gestaan. En als God bestaat, denk je dan niet dat Hij de wereld, de mensheid, en zelfs ons eigen hart niet beter kent dan wijzelf? Dit is wat de bijbel zegt over hoe God de mensheid ziet:

Psalm 14:1-4
“Een dwaas zegt bij zichzelf: "Er bestaat helemaal geen God." De mensen begaan de ergste misdaden. Niemand doet wat goed is.
2Vanuit de hemel kijkt de HERE op de mensen neer. Hij zoekt of er nog één verstandig mens bij is, iemand die naar Hem vraagt.
3Maar alle mensen zijn van Hem afgedwaald; met elkaar zijn zij het spoor bijster. Er is er zelfs niet één, die doet wat goed is.
4Weten zij het dan niet, al die zondaars, al die mensen die van anderen niets heel laten? Geen van hen zoekt de HERE.”


Romeinen 3:23
Alle mensen hebben gezondigd en missen daardoor Gods nabijheid.

Romeinen 3:10-18
Voor God is niemand rechtvaardig, werkelijk niemand.
11Er is niemand verstandig. Er is niemand die echt zijn best doet om God te vinden.
12Alle mensen hebben zich van God afgekeerd; zij zijn met elkaar de verkeerde weg opgegaan! Niemand doet wat goed is, zelfs niet één.
13De mensen slaan walgelijke, gemene taal uit. Zij gebruiken hun tong voor leugen en bedrog. Hun lippen spuwen dodelijk vergif.
14Hun mond is vol vloeken en hatelijkheden.
15Zij staan meteen klaar om te doden;
16waar zij geweest zijn, laten zij een spoor van verwoesting en ellende achter.
17Zij weten niet hoe zij in vrede moeten leven.
18Zij houden geen rekening met God. Van enig ontzag voor Hem is geen sprake."

Het is erg gebruikelijk in deze tijd om alleen maar te spreken van de liefde van God, dat wat je ook doet God is toch wel tevreden. De bijbel geeft ons echter een heel ander beeld. God is absoluut goed en rechtvaardig, en wij mensen zijn dat duidelijk niet. Ik hoef maar naar mijn eigen hart en mijn eigen leven te kijken om dat te zien. Ik ben geen goed persoon dat kan ik zonder meer bekennen. Oja, in de ogen van de meeste mensen ben ik wel behoorlijk goed en vriendelijk, maar ik weet dat in God’s ogen mijn ware aard te zien valt.

Laten we eens een paar morele wetten van God bekijken:

Heb je ooit gelogen? Ik kan je zeggen dat ik dat zeker gedaan heb, en wel meer dan eens. En dan bedoel ik niet een leugentje om bestwil maar echte volwaardige leugens. Zeker op de middelbare school, de roddel en pesterijen die zich daar onder meiden bevind is volop aanwezig. Ik heb zeker te weten gelogen en ik weet ook zeker dat ik hier mensen mee gekwetst heb.


Hoe zit het met jou? Heb jij ooit gelogen? Als dat waar is, dan ben je in God’s ogen een leugenaar.


Heb je ooit iemand gehaat? Ik ben bang dat ik hierbij schuld moet bekennen. Ik heb wel iemand gehaat, zelfs meer dan 1 persoon. Als ik om mij heen kijk dan zie ik niet alleen haat in mijzelf en ik kan het ook zeker in andere mensen zien. Nu zeggen veel mensen dat ze wel een goed persoon zijn omdat ze tenslotte nooit een moord gepleegd hebben. Maar Jezus zei ons dat wanneer je iemand haat, je al een moordenaar in je hart bent. Is haat tenslotte niet de emotie die bijna altijd aan de grondslag ligt van een moord?

Dus als jij ook ooit iemand hebt gehaat, dan heb je die persoon in God’s ogen in je hart al vermoord.


Ben je ooit hebzuchtig geweest? Dat ben ik absoluut geweest. Jaloezie; het niet gunnen van iemand anders succes; willen hebben wat een ander heeft. Ik ben hier absoluut schuldig aan. Onze hebzucht wordt gelukkig nog door wetten in bedwang gehouden. Maar ik wil je de vraag stellen of je hebzucht ook niet gewoonweg noodzakelijk in bedwang gehouden moet worden? We weten dat er consequenties zitten aan stelen. Maar stel nu voor dat je voortaan je hele leven alles kan hebben wat je maar wilt, je hoeft het maar te stelen, MAAR er zitten geen enkele consequenties voor jou aan. Er zitten wel consequenties aan voor degene van wie je steelt, maar stel dat je je hele leven 100% gegarandeerd alles kon krijgen zonder dat er ook maar consequenties aan zouden zitten? Zou je dan uiteindelijk niet gewoon gaan stelen? Ik ben bang dat ik moet bekennen dat ik uiteindelijk niet meer zou gaan werken voor de dingen die ik wil maar ze gewoon zou pakken als er geen consequenties aan zouden zitten. Maar maakt het dat goed? Maakt het dat juist? Is de enige reden dat we slechte dingen niet doen, omdat er anders consequenties aanzitten? Goed doen is doen wat goed is, zelfs al zouden er geen consequenties aanzitten.


Als een man de kans heeft om vreemd te gaan en 100% zeker weet dat hij ermee kan wegkomen, maakt dat het dan juist voor die man om het dan ook maar te doen? Ik denk dat je het antwoord daarop zelf ook wel weet. Maar hoeveel mannen denk je dat zouden vreemdgaan als zeker wisten dat ze er mee zouden kunnen wegkomen?


Als jij ook hebzuchtig bent geweest, dan zul je ook in God’s ogen hebzuchtig zijn.


Dit waren maar 3 van God’s morele wetten, en ik kan zeggen dat ik nu al volledig schuldig ben. Hoe zit het met jou? En dit zijn slecht 3 wetten maar. Dit is nog maar een hele oppervlakkige kijk naar onze zondige staat, maar zelfs als we maar in een vrij algemene manier naar onszelf kijken, dan alleen al zijn we in God’s ogen hebzuchtige en haatdragende leugenaars.


Ben je wel goed geweest voor je vader en moeder? Degene die jou je leven hebben gegeven? Ik kan zeggen dat ik zeker niet zo goed voor mijn ouders ben geweest in mijn puber jaren.


Ben je ooit arrogant geweest? Dat je jezelf beter ziet als anderen?


Heb je je eigen geluk ooit boven dat van je medemensen gesteld?
Heb je ooit met doelbewuste lust naar iemand gekeken? Jezus zei dat als je doelbewust met lust naar iemand kijkt je in je hart al overspel met die persoon hebt gepleegd. Ik denk dat de mannen die dit lezen hier zeker schuldig aan zullen zijn. Kijken jullie mannen ooit naar porno waarin vrouwen als stukken vlees behandelt worden voor jullie plezier? En hoeveel van jullie hebben een vrouw of vriendin? In God’s ogen plegen jullie iedere keer dat jullie dat doen overspel.


Ben je ooit wraakzuchtig geweest in plaats van vergevingsgezind?


Spreek je ooit onterecht kwaad over anderen? Heb je ooit doelbewust iemand anders gekwetst? Ooit zelf beter proberen te zijn over iemand anders zijn rug?

Ik denk dat ik nog wel even door kan gaan, maar ik kan je met de hand op het hart vertellen dat ik hier allemaal schuldig aan ben. Ik zou graag willen zeggen dat ik een goed persoon ben, maar ik weet dat ik dit niet ben in God’s ogen.

Dus laat ik het je nogmaals vragen: ben jij een goed persoon?

Ik weet zeker dat velen van jullie nogsteeds die vraag met een ja zullen beantwoorden. Want op dit punt beginnen mensen excuses voor zichzelf te bedenken.



Maar ik heb ook zoveel goeds gedaan!


Ok, maar wat heeft dat te maken met de slechte dingen die je hebt gedaan? Die logica passen wij in ons rechtsysteem toch ook niet toe?


Laat ik mezelf even als voorbeeld stellen. Ik doe vrijwilligerswerk in een ziekenhuis. Dat is heel goed en moreel niet waar? Maar stel nou dat ik ook regelmatig steel en voor de rechter moet verschijnen. Vervolgens zegt de rechter dat ik vanwege diefstal naar de gevangenis moet.


Stel nu dat ik mijn vrijwilligerswerk in het ziekenhuis als reden geef om niet naar de gevangenis te hoeven, zou de rechter dan zeggen: “Oh maar natuurlijk Lotte, jij hebt zoveel goeds gedaan dat deze diefstal niet meer uitmaakt. Ok je hoeft niet naar de gevangenis.”
Zou je zeggen dat de rechter dan goed gehandeld heeft? Of is dat een corrupte en slechte rechter?


We weten allemaal dat onze goede daden ons niet uit de gevangenis zullen houden wanneer wij de wet gebroken hebben. Waarom pas je die logica dan wel toe op de wet van God?

Schuldig of onschuldig?


Wanneer we ons wanneer dit leven tot een einde komt aan de God die onze leven gaf moeten verantwoorden en een verantwoording moeten afleggen voor alles wat we gezegd en gedaan hebben aan de hand van God’s morele wet, zal jij dan schuldig of onschuldig zijn?
Het gaat er niet om of de wereld om je heen je als goed of slecht ziet; zij zullen jou niet beoordelen, maar het gaat het erom hoe God je ziet.


Lukas 16:15
Maar Jezus zei tegen hen: ‘U wilt bij de mensen altijd voor rechtvaardig doorgaan, maar God kent uw hart. Wat bij de mensen in hoog aanzien staat, is een gruwel in de ogen van God.

Ikzelf ben volledig schuldig, ik ben geen goed persoon voor God. Dit beken ik zonder moeite, al is het iets wat ik met pijn in mijn hart moet bekennen. Ik verdien God’s liefde niet maar verdien zijn gerechtigheid. Ik ken mijn eigen hart en mijn geweten getuigd tegen mij. Wanneer ik voor God sta zal zelfs mijn eigen veroordelingen tegen mij getuigen. Hoe vaak heb ik niet gezegd van “dat ik slecht, zo hoort het niet” maar heb ik me er vervolgens zelf schuldig aan gemaakt. Hoe vaak heb ik wel niet achteraf gedacht dat wat ik deed het verkeerde was en hoe vaak heb ik met mijn volle verstand wel niet iets gedaan waarvan ik wist dat het verkeerd was maar het toch gedaan, aangezien ik hier egoistisch voordeel uit kon halen?


Als God het kwaad wil vernietigen, hoe kan ik hem dan zeggen “Stop, niet ik! Die andere mensen zijn de slechten, ik ben onschuldig, ik ben toch goed genoeg?” Wie ben ik om tegen God’s rechtvaardigheid in te gaan en mijzelf vrij te spreken van mijn schuld? Ik kan niet eens zeggen dat ik mijn best heb gedaan zonder een hypocriet te zijn. Ik ken mijzelf en ik weet dat God mij nog beter kent. God is er volledig in gerechtvaardigd om mij te straffen voor mijn leven.


Oh, er zijn mensen veel erger dan mij, natuurlijk. Is dat een excuus dan? Er zullen altijd mensen zijn die slechter zijn en er zullen altijd mensen zijn die beter zijn. Spreekt mij dat dan vrij van mijn schuld? Hoe slechter een persoon is des te zwaarder zijn straf zal zijn. Er zullen mensen zijn die vele malen zwaarder gestraft dienen te worden dan ik en ik er zijn ook mensen die vele malen lichter gestraft dienen te worden dan ik. Maar schuldig ben ik, hoe dan ook.


Hoe zit het met jou? Erken jij schuld voor God?


Romeinen 3:1-20
Wat hebben de Joden dan nog voor op anderen? Heeft het enig nut dat men besneden is?
2 Zeer zeker, en in ieder opzicht. In de eerste plaats zijn het de Joden aan wie God zijn woord heeft toevertrouwd.
3 Maar wat is daarvan de zin? Wanneer sommigen van hen God ontrouw zijn geworden, zal dat dan geen einde maken aan Gods trouw?
4 Natuurlijk niet. Ieder mens is onbetrouwbaar, maar God is betrouwbaar, zoals ook geschreven staat: ‘U blijkt rechtvaardig wanneer u rechtspreekt, u overwint wanneer u vonnist.’
5 Maar wanneer het onrecht dat wij doen bewijst dat God rechtvaardig is, is het dan niet zo – ik redeneer nu zoals anderen zouden doen – dat God onrechtvaardig is wanneer hij ons toch nog veroordeelt?
6 Dat in geen geval. Hoe kan God anders rechter van de wereld zijn?
7 Maar wanneer door mijn onbetrouwbaarheid Gods trouw alleen maar toeneemt en daardoor ook zijn eer, waarom word ik dan toch nog als een zondaar veroordeeld?
8 Kunnen we niet beter het kwade doen, opdat het goede eruit voortkomt? Er wordt gezegd dat wij dat beweren, maar wie ons zo belastert zal zijn gerechte straf niet ontlopen.
9 Wat betekent dit alles? Zijn we als Joden nu bevoordeeld? Niet in alle opzichten, want ik heb immers al heel duidelijk gemaakt dat allen, zowel de Joden als de andere volken, in de macht van de zonde zijn.
10 Zo staat er ook geschreven:
‘Er is geen mens rechtvaardig, zelfs niet één,
11 er is geen mens verstandig,
er is geen mens die God zoekt.
12 Allen hebben ze zich afgewend,
heel de mensheid is verdorven.
Er is geen mens die nog het goede doet,
er is er zelfs niet één.
13 Hun keel is een open graf,
hun tong is bedrieglijk,
achter hun lippen schuilt het gif van een adder,
14 hun mond is vol vervloeking en venijn.
15 Ze haasten zich om bloed te vergieten,
16 brengen ellende en vernietiging.
17 De weg van de vrede kennen ze niet,
18 angst voor God kennen ze niet.’
19 Wij weten dat de wet in alles wat hij zegt alleen tot degenen spreekt die aan de wet zijn onderworpen. Maar uiteindelijk wordt ieder mens het zwijgen opgelegd en staat de hele wereld schuldig voor God.
20 Daarom is voor hem geen sterveling onschuldig omdat hij de wet naleeft, want juist de wet leert ons de zonde kennen




Wat nu?

Onze situatie is enigzins vergelijkbaar met een vliegtuig waarin we ons bevinden dat aan het neerstorten is. Het vliegtuig is ons leven dat hoe dan ook ten einde zal komen, vroeg of laat zullen wij sterven. Je zult uit het vliegtuig moeten springen, maar je weet maar al te goed wat de wet van de zwaartekracht met je lichaam zal doen wanneer je de grond raakt. Zo is het ook met de morele wet van God en de gevolgen die deze wet voor jou zal hebben.

Hebreeën 10:31
Het moet iets vreselijks zijn om in de handen van de levende God te vallen.

Wat is het een angstig situatie waarin we ons bevinden maar wat is angst eigenlijk? Angst wordt vaak als een negatieve emotie bestempeld maar bedenk wel dat angst ons juist vaak beschermd. Angst zorgt ervoor dat we gevaarlijke situaties vermijden. Angst zorgt ervoor dat we zo snel mogelijk uit een gevaarlijke situatie proberen te komen in het geval dat we ons al in zo’n situatie bevinden. De angst die we voelen voor God is wat ons zal beschermen tegen onszelf.

Spreuken 9:10
10 De vrees voor de HEER is het begin van de wijsheid,
de Hoogheilige kennen is inzicht.


De hel

Om weer terug te komen op de vergelijking met de rechtzaal. Wanneer een crimineel voor de rechter staat en schuldig bevonden wordt dan zal een goede rechter ervoor zorgen dat de crimineel naar de gevangenis gaat. Zo is het ook met God. Als God goed is dan hoort hij mensen die zijn objectieve en universele morele standaard hebben gebroken ook naar de gevangenis te sturen. De “gevangenis” van God staat bekend als de hel. Hel is een plaats van bestraffing, pijn, schande en schaamte.

Openbaring 20:13
En de zee gaf de doden die ze borg weer terug, en de dood en het dodenrijk gaven hun doden terug, en iedereen werd geoordeeld op grond van zijn daden.

De straf die iemand krijgt in hel is afhankelijk van de daden in zijn of haar leven, in feite creëert iemand dus zijn eigen hel gedurende zijn leven. Hoe zwaarder je zonden des te zwaarder je straf zal zijn.

De bijbel gebruikt vaak erg harde vergelijkingen en woorden om hel te omschrijven. Zo worden vaak woorden als vuur (veelgebruikte symboliek voor schaamte in die tijd) eeuwige duisternis, afzonderding van God en eenzaamheid gebruikt.

Jezus gebruikte regelmatig het woord “gehenna” om naar het dodenrijk te verwijzen. Gehanna was een kloof buiten jeruzalem. De volgende tekst is van wikipedia:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gehenna
Gehenna is een Grieks woord dat in het Nederlands wordt vertaald als hel. Het is afgeleid van de naam van het smalle, rotsachtige Dal van Hinnom ten zuiden van Jeruzalem. Tijdens het koningschap van Salomo werd in de vallei Moloch vereerd met het brengen van kinderoffers onder zang en dans. (1 Koningen 11:7). Het betrof hier eerstgeboren kinderen die levend in het vuur werden geworpen, terwijl de priesters masturbeerden. In de Bijbel werd dit een gruwel genoemd en werd gezegd dat de HEER woedend werd op Salomo en hem vervloekte. De details werden echter niet opgeschreven, maar zijn bekend van de geschiedschrijving van de Ammonieten.
Om die reden werd het later de plaats waar vuilnis werd verbrand. Afval, vuil en lijken van dieren en verachte misdadigers werden geworpen in het vuur van gehenna, ofwel het Dal van Hinnom. Gewoonlijk werd al wat in dit dal werd geworpen door vuur vernietigd, volledig opgebrand. Het vuur werd dag en nacht brandend gehouden met behulp van fosfor en de geur was van verre te ruiken.


Een zeer harde en serieuze vergelijking die Jezus gebruikte, maar dit was ook nodig hoe serieus God is in het straffen van de zonden. Veel Christenen, met name in de middeleeuwen, zijn echter gaan geloven dat hel een letterlijk vuur is waarin de verdoemden zullen branden. In hoofdstuk 6 wil ik dit gruwelijke misverstand echter uit de wereld helpen.

Ik wil echter niet af doen aan de ernst waarmee over hel gepraat dient te worden. Jezus zei namelijk ook het volgende:

Marcus 9:43-48
43 Als je hand er de oorzaak van is dat je van de rechte weg afdwaalt, hak hem dan af. Je kunt beter verminkt het eeuwige leven binnengaan dan met beide handen in de hel terechtkomen, in het vuur dat nooit uitgaat. 44-45 Als je voet er de oorzaak van is dat je van de rechte weg afdwaalt, hak hem dan af. Je kunt beter kreupel het eeuwige leven binnengaan dan met beide voeten in de hel geworpen worden. 46-47 En als je oog er de oorzaak van is dat je van de rechte weg afdwaalt, ruk het dan uit. Je kunt beter met één oog het koninkrijk van God binnengaan, dan met beide ogen in de hel geworpen worden, 48 waar de wormen blijven knagen en het vuur niet wordt gedoofd.

Dat zijn zeer ernstige en harde woorden niet waar? Jezus geeft aan dat bereidt zou moeten zijn om alles, inclusief je lichaam, er voor op te offeren om niet in de hel te belanden.
Jezus vertelde ook over hel in de vorm van een vergelijking over een rijke man en de bedelaar lazarus:

Lukas 16:19-31
19 Er was eens een rijke man die gewoon was zich te kleden in purperen gewaden en fijn linnen en die dagelijks uitbundig feestvierde. 20 Een bedelaar die Lazarus heette, lag voor de poort van zijn huis, overdekt met zweren. 21 Hij hoopte zijn maag te vullen met wat er overschoot van de tafel van de rijke man; maar er kwamen alleen honden aanlopen, die zijn zweren likten. 22 Op zekere dag stierf de bedelaar, en hij werd door de engelen weggedragen om aan Abrahams hart te rusten. Ook de rijke stierf en werd begraven. 23 Toen hij in het dodenrijk, waar hij hevig gekweld werd, zijn ogen opsloeg, zag hij in de verte Abraham met Lazarus aan zijn zijde. 24 Hij riep: “Vader Abraham, heb medelijden met mij en stuur Lazarus naar me toe. Laat hem het topje van zijn vinger in water dompelen om mijn tong te verkoelen, want ik lijd pijn in deze vlammen.” 25 Maar Abraham zei: “Kind, bedenk wel dat jij je deel van het goede al tijdens je leven hebt ontvangen, terwijl Lazarus niets dan ongeluk heeft gekend; nu vindt hij hier troost, maar lijd jij pijn. 26 Bovendien ligt er een wijde kloof tussen ons en jullie, zodat wie van hier naar jullie wil gaan dat niet kan, en ook niemand van jullie naar ons kan oversteken.” 27 Toen zei de rijke man: “Dan smeek ik u, vader, dat u hem naar het huis van mijn vader stuurt, 28 want ik heb nog vijf broers. Hij kan hen dan waarschuwen, zodat ze niet net als ik in dit oord van martelingen terechtkomen.” 29 Abraham zei: “Ze hebben Mozes en de profeten: laten ze naar hen luisteren!” 30 De rijke man zei: “Nee, vader Abraham, maar als iemand van de doden naar hen toe komt, zullen ze tot inkeer komen.” 31 Maar Abraham zei: “Als ze niet naar Mozes en de profeten luisteren, zullen ze zich ook niet laten overtuigen als er iemand uit de dood opstaat.”’


Wat we hier ook zien is dat hel definitief is; iemand die in hel beland zal daar ook niet meer vandaan komen. Veel Christenen geloven zelfs dat mensen die in de hel belanden daar eeuwig zullen blijven. Dit is echter een positie die ik absoluut niet deel en wederom in hoofstuk 6 geef ik verdediging voor de positie van een eindige hel waarin de verdoemde na hun straf ophouden te bestaan.

Hel is het zwaarste en treurigste gedeelte van de Christelijke religie. Voor mij (en ik vermoed voor alle Christenen) was dit het grootste struikelblok om tot geloof te komen. Maar we moeten beseffen dat dit een essentieel onderdeel is van God’s goedheid. Het is in God’s natuur om slechte mensen te straffen. God zou niet goed zijn als Hij dat niet zou doen.

Bedenk ook dat dit niets afdoet aan God’s liefde. Ouders houden ook van hun kinderen, maar zullen ze wel straffen wanneer het nodig is. God is liefdevol maar ook rechtvaardig.

Wat nu? Ik wil niet naar de hel!

Dit is allemaal zeer hard en pijnlijk om te horen, maar dit moet je horen voordat we over God’s liefde kunnen spreken.

Maar er is een zeer, zeer, zeer, zeer, extreem belangrijk aspect van God dat je moet weten: God wil niet dat je naar de hel gaat!

Lees deze oh zo belangrijke woorden van God:

Ezechiel 18:30-32
30 Daarom zal ik ieder van jullie beoordelen naar zijn eigen gedrag. Dat kondig ik, God, de Heer, jullie aan. Keer het onrecht de rug toe! Laat het je niet ten val brengen. 31 Breek met je misdadig leven en begin een nieuw leven. 32 Want waarom zouden jullie sterven, volk van Israël? Ik verheug me niet als iemand sterven moet. Dat houd ik, God, de Heer, jullie voor. Kom tot inkeer en leef!’

God smeekt in deze verzen ons bijna om tot inkeer te komen. Hij zegt expliciet dat hij zich niet verheugt met de dood van wie dan ook. God wil niet dat wie dan ook verloren gaat:

2 Petrus 3:9
9 De Heer stelt wat hij heeft beloofd, niet uit, zoals sommigen denken. Hij heeft alleen maar geduld met u. Hij wil niet dat er ook maar iemand verloren gaat, maar dat allen tot inkeer komen.


Bedenk dat God ons niet heeft voortgebracht om naar de hel te gaan maar om in zijn liefde te delen, het zal aan de mens zelf liggen als hij in hel beland.

God geeft iemand nooit meer dan dat hij aankan zonder een ontsnapping te bieden. Zoals ik al zei is de kern van de boodschap van de bijbel het evangelie, wat het goede nieuws betekent. Goed nieuws dient echter voorgegaan te worden door slecht nieuws. God wil je namelijk niet in de hel hebben en biedt je een manier om van je zonden verlost te worden en dat is via de messias, de verlosser Jezus Christus.


Het goede nieuws – het evangelie

We hebben het volgende kunnen bevestigen:

- God is goed en straft daarom mensen die God’s morele wet breken
- Wij hebben allemaal zijn wet gebroken
- De straf die we verdienen is hel
- God wil ons echter niet in de hel hebben

De vraag is echter wat wij hier aan kunnen doen? Het antwoord lijkt in de eerste instantie nogal schokkend, maar wij kunnen hier in feite niks aan doen.

Dat lijkt niet bepaald goed nieuws natuurlijk, maar laat me dit uitleggen. Om weer de vergelijkingen te gebruiken die ik al eerder heb gebruik, de rechtzaal en het vliegtuig.
Stel dat je in de rechtzaal staat, schuldig voor een misdaad en de rechter zegt dat je 10 miljoen euro schuldig bent. Als je niet betaald dan zul je naar de gevangenis moeten. Aangezien je geen 10 miljoen euro hebt sta je volledig machteloos. Toch is er een manier om niet naar de gevangenis te hoeven en dat is wanneer iemand anders de boete voor je betaald. Stel je voor dat iemand die je niet eens kent je de 10 miljoen euro geeft om je boete mee te betalen?

En in de vergelijking van het vliegtuig; stel dat je in de deuropening van het vliegtuig staat terwijl het vliegtuig omlaag suist en je de grond op je af ziet komen. Je staat dan volledig machteloos. Er is maar 1 ding dat je zou kunnen redden: een parachute. Stel je voor dat je daar staat en je hoort een stem achter je die zegt: ik bied je een parachute aan.

Dit zijn dan wel slechts vergelijkingingen, maar ik probeer hiermee aan te geven wat God voor je heeft gedaan om ervoor te zorgen dat je niet naar de hel hoeft.

Je en ik staan in feite machteloos in de rechtzaal van God en in dit geval hebben we een boete die geen ander mens voor ons zou kunnen betalen. Er is nog maar 1 iemand die ons zou kunnen redden. Diegene is God zelf.

God heeft in zijn goedheid het recht om ons te veroordelen, maar God heeft in zijn goedheid ook het recht om genade te schenken aan wie Hij dat geschikt acht. God heeft het recht om te vergeven en vergiffenis is de enige redding die mogelijk is voor ons.

Hoe kan God ons vergeven?

Dit is waar Jezus Christus, God in menselijke vorm, de perfecte zondeloze messias komt kijken. God heeft zelf in menselijke gedaante het leven geleid dat wij dienden te leiden. Hij heeft een leven geleid zonder zonde om het perfecte offer te zijn voor onze zonden. Jezus heeft de plaats ingenomen die wij verdienden en is voor ons gestorven.

Romeinen 6:23
23 Het loon van de zonde is de dood, maar het geschenk van God is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Heer.

Wij verdienen het te sterven voor onze zonden. God heeft ons tenslotte het leven gegeven. Stel je voor dat iemand je zijn auto leent en dat je er roekeloos mee omgaat en de auto beschadigt, heeft de eigenaar dan niet het volste recht om je zijn auto weer af te nemen? Zo ook heeft God het recht om je het leven dat Hij je gegeven heeft weer af te nemen wanneer je er niet goed mee omgaat. Christus is echter de dood gestorven die wij allemaal verdienen. God liet alle haat en pijn die mensen kunnen veroorzaken over zichzelf als mens heen komen. Jezus was zonder zonde en toch werd hij gehaat, Jezus wilde alleen maar goed doen maar toch haatten wij hem. Jezus is door ons mensen doodgemarteld, onterecht, maar deze zieke en kwaadaardige daad heeft God gebruikt om ons te redden van onszelf.

Romeinen 5:6
6 Toen wij nog hulpeloos waren is Christus immers voor ons, die op dat moment nog schuldig waren, gestorven.

Laten we nogmaals terug kijken naar Jesaja’s voorspelling van de messias:

Jesaja 53
1Maar ach, wat zijn er weinig die het geloven! Wie zal luisteren? Aan wie zal God Zijn reddende macht openbaren?
2In Gods ogen was Hij een groene scheut, die groeide aan een wortel in droge en onvruchtbare grond. Maar in onze ogen had Hij niets aantrekkelijks. Niets dat maakte dat wij Hem graag wilden aanvaarden.
3Wij verafschuwden en verachtten Hem, een man van zorgen, vertrouwd met het bitterste verdriet. Wij keerden Hem de rug toe en keken de andere kant op als Hij langs kwam. Hij werd veracht en dat deed ons niets.
4Maar het was ons leed dat Hij droeg, ons lijden drukte Hem neer. Wij dachten dat Zijn lijden een straf van God was voor Zijn eigen zonden!
5Maar Hij werd doorstoken en verbrijzeld terwille van onze zonden. Hij werd zwaar gestraft zodat wij vrede konden hebben; Hij werd geslagen en daardoor werden wij genezen!
6Wij zijn het, die als schapen afdwaalden! Wij verlieten Gods paden en gingen onze eigen weg. Desondanks legde God de schuld en zonden van ons allen op Hem!
7Hij werd in een hoek gedreven en mishandeld, maar zei geen woord. Hij werd als een lam naar de slachtbank geleid; zoals een schaap onder het scheren geen geluid maakt, stond ook Hij zwijgend voor degenen die Hem veroordeelden.
8Vanuit de angst en de benauwdheid werd Hij bevrijd. Wie zal Zijn leeftijd kunnen bepalen? Hij werd immers afgesneden van het leven? Maar wie van al die mensen realiseerde zich toen dat het hun zonden waren, waarvoor Hij stierf? Dat Hij hun straf op Zich nam?
9Men had Hem als misdadiger willen begraven, maar Hij werd gelegd in het graf van een rijke; omdat Hij niets had misdaan, nooit een verkeerd woord had gezegd en in Hem geen onrecht werd gevonden.
10Maar het was de bedoeling van de HERE dat Hij werd verbrijzeld en met verdriet overladen. Wanneer Hij Zijn leven heeft geofferd voor de zonde, zal Hij talloze nakomelingen krijgen; vele erfgenamen. Hij zal opnieuw leven en Gods voornemen zal bij Hem in goede handen zijn.
11En als Hij ziet wat allemaal is bereikt door Zijn zware lijden, zal Hij voldoening smaken. Door wat Hij heeft ondervonden, zal mijn rechtvaardige dienaar vele mensen rechtvaardig maken in de ogen van God, want Hij zal al hun zonden dragen.
12Daarom zal Ik Hem de eerbewijzen geven van iemand, die machtig is en hoog in aanzien staat; want Hij heeft zichzelf in de dood gegeven. Hij werd beschouwd als een zondaar, maar droeg de zonden van velen. Hij pleitte bij God voor overtreders.


God heeft ons gered van onze zonden, niet vanwege onze daden, maar vanwege Zijn liefde voor ons.

Titus 3:3-7
3 Ook wij waren eens onverstandig, ongehoorzaam, op de verkeerde weg, slaaf van allerlei begeerten en lusten. Ons leven stond in het teken van boosaardigheid en afgunst, we verafschuwden en haatten elkaar.
4 Maar toen zijn de goedheid en mensenliefde van God, onze redder, openbaar geworden
5 en heeft hij ons gered, niet vanwege onze rechtvaardige daden, maar uit barmhartigheid. Hij heeft ons gered door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de heilige Geest,
6 die hij door Jezus Christus, onze redder, rijkelijk over ons heeft uitgegoten.
7 Zo zijn wij door zijn genade als rechtvaardigen aangenomen en krijgen we deel aan het eeuwige leven waarop we hopen.


Jezus was zonder zonde, maar nam onze zonde opzich. Jezus heeft ons via Zijn dood van onze dood bevrijd:

2 Corinthiers 5:21
God heeft hem die de zonde niet kende voor ons één gemaakt met de zonde, zodat wij door hem rechtvaardig voor God konden worden.

Wij zijn als het ware allemaal als glazen vol met vies water en Jezus is het lege glas waarin al dat vieze water gegoten kan worden. Vervolgens werd dit glas verbrijzeld. Maar aangezien Jezus de dood niet verdiende had de dood geen vat op Hem. Jezus overwon daardoor de dood en kwam weer tot leven.

Handelingen 2:23-24
Deze Jezus, die overeenkomstig Gods bedoeling en voorkennis is uitgeleverd, hebt u door heidenen laten kruisigen en doden.
24 God heeft hem echter tot leven gewekt en de last van de dood van hem afgenomen, want de dood kon zijn macht over hem niet behouden.

Romeinen 6:4
4 We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden.

Hebreeën 2:13-15
13 Zo zegt hij ook: ‘Ik zal steeds op hem vertrouwen,’ en verder: ‘Hier sta ik met de kinderen die God mij gegeven heeft.’
14 Omdat die kinderen mensen zijn van vlees en bloed, is de Zoon een mens geworden als zij om door zijn dood definitief af te rekenen met de heerser over de dood, de duivel, 15 en zo allen te bevrijden die slaaf waren van hun levenslange angst voor de dood.


Via Jezus kunnen wij van onze zonden en daarmee van onze dood bevrijd worden. Net als Hij zullen wij wanneer dit leven ten einde is gekomen uit de dood opgewekt worden op de laatste dag.

Johannes 6:40
40 Dit wil mijn Vader: dat iedereen die de Zoon ziet en in hem gelooft, eeuwig leven heeft, en dat ik hen op de laatste dag uit de dood zal opwekken

Jezus is dan ook de enige weg naar God:

Johannes 14:6
Jezus antwoordde: ‘Ik ben de weg, en de waarheid en het leven. Alleen door Mij heeft men toegang tot de Vader


God’s liefde kan echter nooit gedwongen zijn, anders zou het nooit liefde kunnen zijn. Het is dus echter aan de mens om te accepteren wat God voor hen heeft gedaan

Hoe kan ook ik gered worden via Jezus Christus?

De meest belangrijke vraag in je leven is dus: Hoe kan ook ik gered worden via Jezus Christus.

De bijbel beschrijft in feite 4 stappen die je moet doorlopen. En nee dit is niet een makkelijk 4 stappen plan die je even kunt doorlopen maar een levenslange relatie die je aangaat met God:

- Geloof en vertrouw in Jezus Christus, dat Hij de zoon van God is en dat hij uit de dood is opgestaan
- God om vergiffenis vragen
- Herboren worden (je afkeren van je zonden – vergeven blijven)
- Groeien en evangeliseren


Stap 1: Geloof en vertrouw in Jezus Christus, dat Hij de zoon van God is en dat hij uit de dood is opgestaan

De eerste stap is natuurlijk geloven dat deze boodschap waar is. Ik heb 8 argumenten gegeven voor God’s bestaan maar ik weet maar al te goed dat niemand daadwerkelijk overtuigd hoeft te worden van God’s bestaan. De kennis van het bestaan van God is namelijk iets wat we van nature met ons meedragen. Wij zijn in God’s evenbeeld geschapen en weten, voelen en zien via de schepping dat er een schepper is:
Romeinen 1:18-20
18 En vanuit de hemel openbaart Gods toorn zich over al het kwaad en onrecht van hen die met hun onrechtvaardigheid de waarheid geweld aandoen. 19 Want wat een mens over God kan weten is hun bekend omdat God het aan hen kenbaar heeft gemaakt. 20 Zijn onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand waarneembaar. Er is niets waardoor zij te verontschuldigen zijn

Ook heeft God ons een geweten gegeven zodat wij zijn morele wet kennen. Wij weten wat goed en kwaad is en we weten ook wanneer we iets slechts doen.

Romeinen 2:15
Zij tonen dat wat de wet vereist, in hun hart geschreven staat. Hun geweten getuigt daarvan, en hun gedachten, die hen over en weer beschuldigen of ook wel vrijspreken


Niemand zal een excuus hebben voor God. Niemand zal zich op de laatste dag kunnen vrijspreken door te zeggen: “Maar God, ik dacht toch echt dat het universum zonder oorzaak en zonder verklaring uit het niets was ontstaan.”

Geloven is echter maar de eerste stap. Met alleen geloof bereik je niks. Je kunt wel geloven dat een parachute bestaat, maar als je die parachute niet aantrekt hebt je er niks aan.

Jakobus 2:19
19 U gelooft dat er één God is? Uitstekend! Maar dat geloven de demonen ook, en die sidderen van angst!

Geloof daarom niet alleen in God maar vertrouw met heel je hart op God en op Christus. Het is niet alleen genoeg om te geloven dat een parachute bestaat, het is jouw taak om die parachute ook aan te trekken. Geloof niet alleen in een borgsom maar pak die borgsom ook aan.

Er zullen waarschijnlijk nog velen onder jullie zijn die vertrouwen op Atheistische argumenten voor het niet-bestaan van God (zo was ik zelf ook), in het volgende hoofdstuk weerleg ik echter de meest gebruikte Atheistische argumenten.

Nogmaals, de bijbel zegt dat alleen dwazen in hun hart zeggen dat er geen God is en dat niemand te verontschuldigen is.

Johannes 3:16-18
16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 17 God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden. 18 Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon.


Stap 2: God om vergiffenis vragen

Het belangrijkste wat je moet doen om vergiffenis te krijgen is om God er om te vragen. Roep zijn naam aan, roep Christus aan voor vergiffenis en God belooft dat je het zal krijgen.

Romeinen 10:13
13 want er staat: ‘Ieder die de naam van de Heer aanroept, zal worden gered.’

Handelingen 2:21
21 Dan zal ieder die de naam van de Heer aanroept worden gered.”

Joël 3:5
5 Zo zal het gaan:
ieder die de naam van de HEER aanroept, zal worden gered.
Want op de berg Sion en in Jeruzalem zal de redding zijn,
zoals de HEER gezegd heeft.
En zij die door de HEER worden geroepen,
zullen degenen zijn die ontkomen.


Maar voordat je God om vergiffenis kunt vragen moet je eerst je zonden erkennen. Erken dat je een zondig mens bent en dat je God’s rechtvaardige straf verdient heb. Beken je zonden aan God en berouw je zonden met heel je hart.

Vele Christenen bieden het zogenaamde zondaarsgebed aan wanneer ze het evangelie delen. Dit is een simpel gebed om de Heer mee aan te spreken. Vele Christenen nemen hier echter genoegen mee en dat je na het bidden van dat gebed gered bent en nu officieel een Christen bent. Dat vind ik echter wel erg simpel gezegd, maar desondanks is een zondaarsgebed een goed begin. Je moet echter beseffen dat gered worden een proces is dat niet door een paar zinnen opdreunen gebeurd zal zijn. Het beleiden van je zonden en het vragen om vergiffenis is niet iets wat je maar 1 keer zult doen.

De woorden van een zondaarsgebed zijn van secundair belang. God kijkt naar je hart en niet naar of je goed bespraakt bent. Waar het om gaat is dat je de woorden die je bidt met heel je hart meent.

Hier volgt een voorbeeld van een zondegebed. Je kunt er je eigen versie van maken zolang je maar echt meent wat je zegt:

Vader, ik weet dat ik Uw wetten heb gebroken en dat mijn zonden mij van U heeft weggehouden. Ik heb kwaad gedaan wanneer ik goed had moeten doen. Ik heb kwaad gedaan wanneer ik wist dat ik goed had moeten doen. Ik heb kwaad gedaan wanneer ik goed kon doen maar te egoistisch was om het te doen. Ik heb gelogen en bedrogen om er zelf beter van te worden. Ik heb willen hebben wat niet van mij was en wat ik niet verdiend had. Ik heb mijzelf boven anderen en met name boven U gesteld. Ik heb Uw naam onteert en gebruikt om te vloeken. Ik heb mijn lusten gezet op mannen/vrouwen die niet de mijne waren. Ik heb overspel gepleegd in Uw ogen. Ik heb mijn lichaam onteert met mannen/vrouwen die niet de mijne waren en niet voor mij bestemd waren. Ik heb mijn vader en moeder, door wie U mij in de wereld heeft gezet, zo vaak onteert en hen ongehoorzaam geweest en hen niet het respect gegeven dat hen toebehoord. Mijn hart is kwaadaardig wat zelfs naar voren komt in mijn goede daden; wanneer ik goede dingen deed om indruk te maken op anderen of om er zelf beter van te worden of om zelf een gevoel te krijgen dat ik goed was. Ik ben een zondig en afgedreven kind en heb de liefde van U, de vader, niet verdient. Ik heb spijt voor deze wandaden met heel mijn hart en ik wil via Uw genade en Uw goedheid een nieuwe weg inslaan. De weg die U wilt dat ik bewandel. Vader ik vraag in alle nederigheid om uw vergiffenis, om uw genade die ik niet verdiend heb maar die U in al Uw goedheid en liefde bereid bent om te geven. Ik geloof dat Uw zoon Jezus Christus voor mij geleden heeft en gestorven is. Ik geloof dat Hij herrezen is uit de dood en daarmee de dood overwon. Ik vraag U om vergeven te worden en mij tot een nieuw en beter mens te maken. U belooft ons de gift van het eeuwige leven en ik vertrouw op U en Uw zoon Christus. Schenk mij uw Heilige Geest om mij te leiden en uw gehoorzaam te blijven. Ik roep U aan Heer en ik weet, geloof en vertrouw er in dat U Uw beloftes nakomt want er is niemand zo betrouwbaar als U. Ik bid hiervoor in de naam van de zoon Jezus Christus. De Heer is geprezen tot in alle eeuwigheid. Amen.

Wanneer jij dit soort gebed in alle eerlijkheid en met heel je hard hebt gebeden, dan heb je je eerste stap gezet in God’s familie. Dit is de eerste stap in het worden van een apostel van Jezus Christus, zijn broeder of zuster in liefde en vertrouwen.


Stap 3: Herboren worden (je afkeren van je zonden)

De volgende stap die voortvloeit uit het vergiffenis vragen aan God, is het herboren worden.

Johannes 3:3
Jezus zei: ‘Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien.’

1 Petrus 1:22-23
22 Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, 23 als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levende en altijd blijvende woord.

Wat houdt het in om herboren te worden? We moeten begrijpen dat God ons niet zal vergeven als we blijven zoals we zijn. Wat nodig is, is een drastische verandering om van het verkeerde pad naar het rechte pad over te schakelen. Je moet tot inkeer komen je afkeren van de oude zondige weg en je keren richting God.

Handelingen 3:19
Wend u af van uw huidige leven en keer terug tot God om vergeving te krijgen voor uw zonden.

Herboren houdt in dat je zoveel mogelijk probeert te zijn als Christus. Dat lukt je niet, maar God verwacht van je dat je er alles aan doet om Christus zo dicht mogelijk te benaderen. Dit houdt in om goede daden te verrichten en om slechte daden met alle macht te vermijden. Perfect zul je nooit zijn, maar heel je wezen zul je moeten richten op het doen wat goed is en berouwen in slechte daden die je verricht.

Jakobus 2:14-26
14 Broeders en zusters, wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar? Zou dat geloof hem soms kunnen redden? 15 Als een broeder of zuster nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt, 16 en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin? 17 Zo is het ook met geloof: als het zich niet daadwerkelijk bewijst, is het dood. 18 Maar dan zegt iemand: ‘De een gelooft, de ander doet.’ Laat mij maar eens zien dat je kunt geloven zonder daden; ik zal u door mijn daden tonen dat ik geloof. 19 U gelooft dat God de enige is? Daar doet u goed aan. Maar de demonen geloven dat ook, en ze sidderen. 20 Dwaas, wilt u het bewijs dat geloof zonder daden nutteloos is? 21 Werd het onze voorvader Abraham niet als een rechtvaardige daad toegerekend dat hij zijn zoon Isaak op het altaar wilde offeren? 22 U ziet hoe geloof en handelen daar hand in hand gaan, en hoe het geloof vervolmaakt wordt door daden. 23 Zo ging in vervulling wat de Schrift zegt: ‘Abraham vertrouwde op God, en dat werd hem toegerekend als een rechtvaardige daad.’ Hij wordt zelfs Gods vriend genoemd. 24 U ziet dus dat iemand rechtvaardig wordt verklaard om wat hij doet, en niet alleen om zijn geloof. 25 Werd niet ook Rachab, de hoer, rechtvaardig verklaard om wat ze deed, toen ze de verkenners ontving en langs een andere weg liet vertrekken? 26 Zoals het lichaam dood is zonder de ziel, zo is ook geloof zonder daden dood.

Je kunt niet niet God alleen maar vragen om vergiffenis en dan verwachten dat alles koek en ei is wanneer je gewoon doorgaat op de zelfde weg die je voorheen bewandelde. Je kunt niet zeggen: “Oh God heeft mij vergeven dus nu kan ik doen wat ik wil.”
Iemand die dit doet is een valse bekeerling en een valse hypocriete volgeling van Christus. Hoe vaak hoor je wel niet van criminelen die zeggen dat God hun vergeven heeft maar geen enkele vorm van berouw tonen richting hun slachtoffers? Jezus vertelde ons dat zulke mensen niet gered zullen worden:

Mattheus 7:16-23
16 U kunt hen herkennen aan hun vruchten. Men plukt geen druiven van doornstruiken en geen vijgen van distels. 17 Een goede boom draagt goede vruchten, een slechte boom draagt slechte vruchten. 18 Een goede boom kan geen slechte vruchten voortbrengen en een slechte boom geen goede. 19 Iedere boom die geen goede vruchten draagt, wordt omgehakt en in het vuur gegooid. 20 Zo kunt u hen herkennen aan hun vruchten.
21 Niet iedereen die tegen mij zegt: Heer! Heer! komt het hemelse koninkrijk binnen, maar alleen wie de wil doet van mijn Vader in de hemel. 22 Op de dag van het oordeel zullen velen tegen mij zeggen: Heer! Heer! In uw naam hebben wij toch geprofeteerd, in uw naam hebben wij demonen uitgedreven en veel wonderen gedaan. 23 En dan zal ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; verdwijn uit mijn ogen, boosdoeners.’

Herboren worden in Christus is het doen van de wil van God. Het is je afkeren van wat slecht is en je toekeren naar wat goed is. Goede daden zullen ons nooit kunnen redden, alleen de vergiffenis van God kan dat, maar hoe kunnen we verwachten om in God’s genade te kunnen blijven wanneer we niet proberen te doen wat goed is? Goede daden zijn een teken van iemand die herboren is. Goede daden zorgen niet voor genade maar houden je in de genade. Niemand zal kunnen zeggen dat ze door hun goede daden de hemel verdienen maar goede daden zullen noodzakelijk voortvloeien uit iemand die zich in God’s genade bevind en daardoor God’s wil zal uitvoeren.
Mensen die in slechte daden zullen blijven hangen zullen hun vergiffenis verliezen. Luister naar wat Christus zei over verrichten van goede daden:

Mattheus 25:31-46
31 ‘Wanneer de Mensenzoon in al zijn majesteit verschijnt, met al zijn engelen, neemt hij plaats op zijn koningstroon. 32 Alle volken zullen vóór hem verzameld worden, en hij zal ze in twee groepen scheiden zoals een herder de schapen scheidt van de bokken. 33 De schapen stelt hij op aan zijn rechterkant, de bokken aan zijn linkerkant. 34 Dan zal de Koning zeggen tegen wie rechts van hem staan: Mijn Vader heeft u gezegend. Kom en neem het koninkrijk in ontvangst dat voor u bestemd is vanaf de schepping van de wereld. 35 Want ik had honger en u gaf mij te eten, ik had dorst en u gaf mij te drinken, ik was een vreemdeling en u verleende mij onderdak, 36 ik was naakt en u gaf mij kleding, ik was ziek en u verzorgde mij, ik zat gevangen en u kwam mij bezoeken. 37 En de rechtvaardigen zullen hem vragen: Heer, wij hebben u nooit hongerig of dorstig gezien; hoe hebben we u dan te eten en te drinken kunnen geven? 38 We hebben nooit gezien dat u vreemdeling was of dat u naakt was; hoe hebben we u dan onderdak kunnen verlenen en kleding kunnen geven? 39 We hebben nooit gezien dat u ziek was of in de gevangenis zat; hoe hebben we u dan kunnen bezoeken? 40 Dan zal de Koning antwoorden: Ik verzeker u: al wat u gedaan hebt voor een van mijn broeders hier, hoe onbelangrijk hij ook was, dat hebt u voor mij gedaan!
41 Daarna zal hij zich richten tot wie links van hem staan: Ga weg van mij, vervloekten, naar het eeuwige vuur dat bestemd is voor de duivel en zijn engelen! 42 Want ik had honger en u gaf mij niet te eten, ik had dorst en u gaf mij niet te drinken, 43 ik was een vreemdeling en u verleende mij geen onderdak, ik was naakt en u gaf mij geen kleding, ik was ziek en ik zat in de gevangenis en u verzorgde mij niet. 44 Dan zullen ook zij hem vragen: Heer, we hebben nooit gezien dat u honger of dorst had, dat u een vreemdeling was of dat u naakt was, dat u ziek was of in de gevangenis zat, hoe hadden we u dan kunnen verzorgen? 45 En hij zal antwoorden: Ik verzeker u: toen u niets deed voor een van deze mensen, ook al was hij onbelangrijk, toen deed u niets voor mij! 46 Zij zullen eeuwig gestraft worden, maar de rechtvaardigen zullen eeuwig leven.’


Ook een belangrijk punt waar Christus over sprak is het vergeven van anderen, want hoe kun je verwachten dat God jou vergeeft als jij niet ook anderen vergeeft?

Mattheus 6:15
15 Maar vergeeft u anderen niet, dan zal uw Vader uw fouten ook niet vergeven.’
Marcus 11:25
En als je staat te bidden en je hebt iemand iets te verwijten, vergeef het hem; dan zal je Vader in de hemel jouw zonden ook vergeven.’
Lukas 6:37
Oordeel niet en er zal niet over u geoordeeld worden; veroordeel niet en u zult niet veroordeeld worden; vergeef en u zal worden vergeven.
Lukas 17:3-4
Wees dus op jullie hoede! Als iemand van jullie verkeerd doet, zeg het hem dan, en komt hij tot inkeer, vergeef hem. En als hij je zevenmaal per dag kwaaddoet en zeven keer bij je komt en zegt: Het spijt me, vergeef hem.’
Efeziers 4:32
Wees goed en hartelijk voor elkaar en vergeef elkaar zoals God u heeft vergeven in Christus.
Kolossenzen 3:13
Verdraag elkaar en vergeef elkaar, als iemand over een ander te klagen heeft. Vergeef zoals de Heer ook u vergeven heeft.


Verder is het uitermate belangrijk dat je focus niet ligt op aardse zaken; op roem, macht en geld. Met name geld is een bron van zo veel kwaad in deze wereld. Een groot fortuin maakt mensen vrijwel altijd corrupt. Geld is nodig om te overleven, niet om er voor te leven. Lees wat Jezus te zeggen had tegen een zeer rijke man:

Marcus 10:17-30
17 Toen hij zich weer op weg begaf, kwam er een man op hem toe die voor hem op zijn knieën viel en vroeg: ‘Goede meester, wat moet ik doen om deel te krijgen aan het eeuwige leven?’ 18 Jezus zei tegen hem: ‘Waarom noemt u mij goed? Niemand is goed, alleen God. 19 U kent de geboden: bega geen moord, pleeg geen overspel, steel niet, leg geen valse verklaringen af, doe niemand te kort, heb eerbied voor je vader en je moeder.’ 20 ‘Meester, aan al die geboden heb ik me van jongs af gehouden.’ 21 Jezus keek hem aan en had hem lief. Hij zei tegen hem: ‘Eén ding hebt u nog niet gedaan: ga naar huis en verkoop alles wat u hebt en geef het geld aan de armen en u zult een schat hebben in de hemel. Kom dan terug en volg mij.’ 22 Maar toen hij dat hoorde, betrok zijn gezicht. Terneergeslagen ging hij weg, want hij bezat veel.
23 En Jezus, de kring van zijn leerlingen rondkijkend, zei: ‘Wat is het voor rijke mensen toch moeilijk het koninkrijk van God binnen te komen!’ 24 Zijn leerlingen waren verbijsterd over die uitspraak, maar Jezus herhaalde: ‘Kinderen, wat is het moeilijk het koninkrijk van God binnen te komen! 25 Het is voor een kameel gemakkelijker door het oog van een naald te kruipen dan voor een rijke het koninkrijk van God binnen te komen.’ 26 Geheel verslagen zeiden ze daarop tegen elkaar: ‘Wie kan dan nog gered worden?’ 27 Jezus keek hen aan en zei: ‘Bij mensen is het onmogelijk, maar niet bij God. Want bij God is alles mogelijk.’
28 ‘Wij hebben alles opgegeven om u te volgen,’ merkte Petrus op. 29 Jezus antwoordde: ‘En ik verzeker jullie: iedereen die huis, broers, zusters, moeder, vader, kinderen of akkers opgeeft omwille van mij en mijn boodschap, 30 die krijgt nu, in deze wereld al, honderdmaal zoveel terug aan huizen, broers, zusters, moeders, kinderen en akkers; maar dat niet zonder vervolgingen. En in de wereld die komt, ontvangt hij eeuwig leven.


Wat heeft roem, rijkdom en macht voor waarde? Vergankelijk is het. De media richt ons op rijke en beroemde popsterren en fotomodellen de we achten te vereren alsof het goden zijn (bedenk maar eens dat het engelse woord voor een afgodsbeeld een “idol” is). De media wil ons het beeld geven dat dit een leven van gelukzaligheid is. “The fabulous life of die en die popster” zoals we op mtv zien. Corruptie, vergankelijkheid en arrogantie is het. Hoe loopt het af met de meeste popsterren? Drugs, echtscheidingen, ontering en ongeluk is maar al te vaak de afloop van “het geweldige leven” van onze “idolen”. Vrouwen die zo lelijk van binnen zijn dat er alles om geven om mooi van buiten te zijn. Mannen die alleen maar lust en macht najagen. Maar dit alles is vergankelijk. Niemand kan de dood ontsnappen. 10 van de 10 mensen sterven en niks van deze aardse rijkdom zul je mee het graf in kunnen nemen. Deze weg van arrogantie, corruptie, lust en macht zal alleen maar leiden naar verdriet, schaamte en vernietiging in de hel.

Mattheus 16:26
26 Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint maar daarmee zijn leven verspeelt? Of wat kan hij geven in ruil voor zijn leven?

Hoeveel is alle rijkdom in de wereld waard in vergelijking met je eeuwige ziel? Zou jij je ogen verkopen voor een miljard euro? Nee? Jezus zei dat wanneer je ogen ervoor zorgen dat je zondigt je het beter eruit kan trekken omdat het beter is om met 1 oog het koninkrijk van God binnen te gaan dan met 2 ogen in de hel te belanden. Als je ogen onbetaalbaar zijn, hoeveel meer waard zou je eeuwige ziel dan wel niet moeten zijn? Maar hoeveel mensen zijn wel niet bereid om hun ziel te verkopen om niet te hoeven leven volgens de wil van God?

Om het koninkrijk van God binnen te gaan moeten wij herboren worden, onze oude “ik” vervloeken en ons ons naar God’s wil en goedheid bekeren. Wees een nieuw wezen in Christus en je zal gered worden. Niet omdat wij goed zijn, maar omdat een Goede God is gestorven om jou te redden van jezelf.

Roep God aan, vraag om vergiffenis en hij zal je een nieuw hart geven en een nieuw wezen van je maken. Loop vervolgens via de weg van Christus met heel je hart en heel je ziel.

Stap 4: groeien en evangeliseren

De laatste stap komt pas kijken wanneer je herboren bent. Geboren worden duurt maar een korte tijd, maar groeien duurt een leven lang.

Christen zijn is een levenlange toewijding. Herboren worden is nog maar het begin. Vanaf dat moment is het belangrijk om te groeien als Christen. Dit houdt een aantal dingen in:

- Laten zien dat je een Christen bent
- Vertrouwd raken met het woord van God
- Een relatie aangaan met God
- Evangeliseren

Laat zien dat je een Christen bent

Christen zijn is niet iets dat je in het geheim doet. Laat zien dat je een Christen bent. Dit is niet iets waar je je voor hoort te schamen tenslotte. Christen zijn is niet slechts een geloofsovertuiging of een religie maar een manier van leven. Luister naar wat Christus zei:

Matteus 10:32-33
32 Iedereen die mij zal erkennen bij de mensen, zal ook ik erkennen bij mijn Vader in de hemel. 33 Maar wie mij verloochent bij de mensen, zal ook ik verloochenen bij mijn Vader in de hemel.

Romeinen 1:16
16 Voor dit evangelie schaam ik mij niet, want het is Gods reddende kracht voor allen die geloven, voor Joden in de eerste plaats, maar ook voor andere volken

Christen zijn is niet met je schouders omlaag en een frons op je gezicht door het leven gaan. Ik zal je zeggen dat ik mij echt niet voel als een kind dat eenzaam aan een tafeltje zit terwijl de andere kinderen aan het feest vieren zijn. Ik zal het sterker zeggen dat wanneer je tot Christus komt je pas echt een idee krijgt van wat het inhoudt om gelukkig te zijn.

Psalm 68:4
Maar de rechtvaardigen zijn verheugd,
breken uit in jubel voor God,
en uitgelaten vieren zij feest

Psalm 100:2
wees de dienaar van de HEER, in blijdschap;
verschijn voor zijn aanschijn met een feestelijk lied

Psalm 145
1 Een lied uit de bundel van David.

Ik zal u prijzen, mijn God,
u, de koning,
ik zal u danken,
u, de Heer,
altijd, altijd.
2 Ja, elke dag zal ik u danken,
uw naam in ere houden,
altijd, altijd.
3 Groot bent u, Heer,
aan u alle eer,
u bent zo groot,
u bent niet te doorgronden.
4 Van geslacht op geslacht roemt men uw daden,
verkondigt men wat u tot stand bracht.
5 Spreken zal ik
over uw grote luister, uw grote majesteit,
over uw wonderen,
6 tot iedereen zal verkondigen
hoe machtig, hoe ontzagwekkend u bent!
Ja, ik zal vertellen
hoe groot u bent,
7 tot iedereen uw mateloze goedheid roemt
en juicht om uw gerechtigheid!
8 De Heer is vol vergeving,
mild is hij, geduldig,
zijn liefde is groot.
9 De Heer is goed voor iedereen,
voor al zijn schepsels is hij mild.
10 Heel uw schepping brengt u dank, Heer,
ook uw trouwe dienaars danken u.
11 Zij zullen spreken van uw wereldwijd koningschap,
vertellen van uw machtige daden,
12 om alle mensen uw macht bekend te maken,
uw grote luister, uw groot koningschap.
13 U bent koning voor alle eeuwen,
u heerst van geslacht op geslacht.
Op wat de Heer zegt, kan men vertrouwen,
uit alles wat hij doet, blijkt zijn liefde.
14 Wie dreigt te vallen, ondersteunt hij,
wie gebogen loopt, richt hij op.
15 Alle ogen zijn op u gericht, Heer,
op u wachten de mensen,
u geeft hun het voedsel
als het de tijd ervoor is.
16 Als u uw hand opent,
raakt alles wat leeft verzadigd.
17 Alles wat de Heer doet, is rechtvaardig,
uit alles blijkt zijn liefde.
18 De Heer is nabij
wie een beroep op hem doet,
iedereen die oprecht zijn hulp vraagt.
19 Hij vervult de wensen van wie hem eren,
hij hoort hun hulpgeroep en redt hen.
20 De Heer beschermt wie van hem houden,
maar wie van hem niet willen weten, vernietigt hij.
21 Altijd zal ik de lof van de Heer zingen,
laat alles wat leeft hem danken,
altijd en altijd,
hem, de heilige Heer.


Ik wil je hier echter wel ten zeerste waarschuwen voor het valse “welvaarts evangelie” wat zo vaak verkondigd wordt vandaag de dag. “Accepteer Christus in je hart en het zal je leven beter maken!”

Dit is een vals en bedriegelijk evangelie. Men bekeert niet tot Christus om er beter van te worden. Het geluk dat wij vinden in de Heer houdt niet in dat alles van een leien dakje gaat in ons leven, integendeel, bedenk maar eens hoe het met de apostelen van Christus zelf is afgelopen? Op Johannes na zijn zij allen door de Romeinen dood gemarteld. Maar dit hebben zij doorstaan zonder Christus te verloochenen. Dat klinkt echter niet als “Christus maakt je leven beter” niet waar? Christen zijn zal maar al te vaak inhouden dat je gehaat, belachelijk gemaakt, in de steek gelaten en in sommige landen zelfs vervolgd wordt. Hoeveel Christenen zijn in de geschiedenis wel niet voor hun geloof ter dood gebracht of opgesloten? De vreugde die wij vinden in Christus is een hele andere vreugde dan die veel hedendaagse kerken ons willen aanbieden.

Denk nog maar eens terug aan de vergelijking van het vliegtuig. Stel dat iemand je een parachute aanbiedt in een vliegtuig en zegt dat dit je vlucht prettiger zal maken. Maar wanneer je erachter komt dat je met deze parachute zeer ongemakkelijk in je stoel zit en de passagiers je aan het uitlachen zijn, gooi je boos je parachute af en zul je de neiging hebben om degene die je het parachute aanbood voor een leugenaar uit te maken. Maar als je het parachute aangeboden krijgt omdat het vliegtuig gaat neerstorten en de parachute je leven zal redden, dan zal het je niet uitmaken dat de passagiers je uitlachen en dat je er ongemakkelijk mee in je stoel zit. Je zal juist maar al te blij zijn dat je deze parachute bij je mag dragen want het zal je leven redden.

Er is een zeer grote kans dat je leven een stuk zwaarder wordt wanneer je tot Christus bekeert, maar deze last zal je met liefde dragen aangezien je weet wie Christus voor je is:

2 Corinthiers 8:2
ze zijn door ellende zwaar op de proef gesteld, maar vervuld van een overstelpende vreugde en ondanks hun grote armoede zeer vrijgevig.

2 Corinthiers 12:9-10
maar hij zei: ‘Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid.’ Dus laat ik mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mij zichtbaar wordt.
10 Omdat Christus mij kracht schenkt, schep ik vreugde in mijn zwakheid: in beledigingen, nood, vervolging en ellende. In mijn zwakheid ben ik sterk.

2 Corinthiers 1:5
Zoals wij volop delen in het lijden van Christus, zo delen wij volop in de troost die God ons door Christus geeft.


Ook het hele aspect van goede daden doen is iets wat laat zien dat je een Christen bent. Wees niet hypocriet en doe dus niet die dingen waar je als Christen tegen bent. Klaag niet over problemen als je niet bereid bent ze zelf op te lossen. Wees ook niet langer zoals andere mensen willen dat je bent maar ben zoals God wil dat je bent. Vooral voor mensen die pas net begonnen zijn in hun relatie met Christus is de druk die je voelt vanuit je vrienden erg groot. Dit is ook iets wat ik zelf sterk heb meegemaakt. Wees echter altijd liefdevol voor je vrienden ookal zijn zij niet liefdevol tegenover je nieuwe positie. Wees Godvrezend inplaats van bang te zijn wat je vrienden en anderen over je zullen denken en zeggen.


Vertrouwd raken met het woord van God

Je kunt natuurlijk geen Christen zijn zonder God’s woord te kennen. Lees de bijbel dus. Dit is ook iets waar je in groeit je leven lang. Het begint natuurlijk met het doorlezen van de bijbel maar dit zal uiteindelijk uitgroeien in het bestuderen van de bijbel inplaats van globaal doorlezen. Maar lees hoe dan ook ZELF de bijbel. Vele Christenen die zijn groot gebracht in Christelijke tradities (met name in de Katholieke kerk) zijn erg aan gewend geraakt om slechts op zondagochtend in de kerk te horen over de bijbel in de woorden van een priester. Het is zelfs lang de traditie geweest in de katholieke kerk dat de “gewone” mensen de bijbel niet horen te lezen maar dat de priesters horen te vertellen wat de bijbel zegt. Ik denk dat je wel kan begrijpen tot welke negatieve gevolgen dit kan leiden en hoe hier misbruik van gemaakt kan worden. En geloof mij maar dat hier door de geschiedenis heen veel misbruik van is gemaakt door de kerk.

Fillipenzen 2:12
12 Geliefde broeders en zusters, u bent altijd gehoorzaam geweest toen ik bij u was. Wees het des te meer nu ik niet bij u ben. Blijf u inspannen voor uw redding, en doe dat in diep ontzag voor God

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen redding. Op de dag van het oordeel zal er geen priester tussen jou en God staan. Het is jij en God, 1 op 1 met alleen Christus en Christus alleen als jou “advocaat”. Je kunt niet tegen God zeggen “Ik had het niet begrepen Heer omdat de kerk mij het verkeerd heeft uitgelegd”. Neem de eigen verantwoordelijkheid voor je redding en neem je eigen verantwoordelijkheid voor je relatie met God. Lees zelf dus dagelijks in God’s woord. Raak ermee vertrouwd.

Dit wil niet zeggen dat wat experts te zeggen hebben niet belangrijk is. Ik ga tenslotte ook naar de dokter als ik ziek ben en ik probeer niet zelf een medicijn in elkaar te knutselen. Zowel de kerk, bijbel commentaren, theologen en apologisten zijn een ongelooflijk waardevolle bron om je te helpen met het begrijpen van de bijbel en het vertrouwd raken met Christelijke doctrines (leerstellingen).

Het is belangrijk om dat onderscheid te maken: de kerk en experts zijn NIET je autoriteit maar zijn WEL een zeer waardevol hulpmiddel om bij te dragen bij je eigen redding en relatie met God. De eerste Christenen werden tenslotte ook onderwezen door de apostelen van Christus zelf. Paul schreef zijn brieven aan de eerste kerken tenslotte om ondericht te geven. Zo zien we ook in “het bijbelboek handelingen dat de apostelen mensen wegwijs maakten in de geschriften:

Handelingen 8:26-39
26 Een engel van de Heer sprak tot Filippus: ‘Ga op reis in zuidelijke richting, naar de weg die van Jeruzalem naar Gaza loopt.’ (Dat is de woestijnweg.) 27 En hij ging op reis. Nu was er net een Ethiopiër op de terugreis van een pelgrimstocht naar Jeruzalem; het was een eunuch, een hoge ambtenaar van de kandake, de koningin van Ethiopië, belast met het beheer van haar schatkamer. 28 Hij zat in zijn reiswagen de profeet Jesaja te lezen. 29 De Geest zei tegen Filippus: ‘Ga naast die wagen lopen.’ 30 Filippus liep er snel naar toe, hoorde hem de profeet Jesaja lezen en zei tegen hem: ‘Begrijpt u eigenlijk wel wat u leest?’ 31 Daarop zei hij: ‘Hoe zou ik dat kunnen als niemand mij wegwijs maakt?’ En hij nodigde Filippus uit om in te stappen en bij hem te komen zitten. 32 Dit was het schriftgedeelte dat hij aan het lezen was:
Als een schaap werd hij ter slachting geleid,
en als een lam dat stom is voor zijn scheerder
deed hij zijn mond niet open.
33 In zijn vernedering werd zijn oordeel weggenomen.
Wie zal zijn afkomst beschrijven?
Want van de aarde wordt zijn leven weggenomen.
34 De eunuch richtte zich tot Filippus: ‘Mijn vraag is over wie de profeet dit zegt, over zichzelf of over iemand anders?’ 35 Daarop begon Filippus te spreken en bracht hem, met dit schriftgedeelte als uitgangspunt, de goede boodschap van Jezus. 36 Toen ze hun weg vervolgden, kwamen ze bij water. De eunuch zei: ‘Kijk, water! Wat is er tegen dat ik gedoopt word?’ 38 Hij liet de wagen stilhouden en beiden gingen ze het water in, Filippus en de eunuch, en hij doopte hem. 39 Toen ze uit het water kwamen, nam de Geest van de Heer Filippus ineens weg. De eunuch zag hem niet meer; hij vervolgde zijn weg met vreugde.


We zien hier een man die zelf de verantwoordelijkheid neemt om God’s woord te lezen, maar er zijn dingen die hij niet begrijpt en waar hij vragen over heeft. De apostel Fillipus, die veel bekender is met God’s woord, helpt hem hierbij.

Zie je hier hoe mensen die bekender zijn met God’s woord een ontzettend waardevolle hulp voor je kunnen zijn? Daarom, wanneer je vragen hebt over God’s woord of dingen niet begrijpt, zorg er dan voor dat je iemand zoekt die je vragen kan beantwoorden. Zoek een vers die je niet begrijpt op internet op, vraag een Christen om hulp, gebruik bijbel commentaren en theologen, etc.
Mij kun je hoe dan ook iedere vraag stellen die je maar wilt. (je kunt een mail sturen naar lotte_cremers@live.nl). Ik heb natuurlijk niet alle antwoorden maar ik help waar ik kan helpen. Het is belangrijk om niet met dringende vragen te blijven zitten.

Het is ook heel belangrijk om in te zien dat het lang niet altijd vreemd is dat je de bijbelteksten niet volledig begrijpt. Bedenk dat de bijbel niet alleen geschreven is voor mensen in nederland in de 21e eeuw maar ook voor herders in Israel 2000 jaar geleden en voor Afrikaanse stammen die in het oerwoud leven. Bedenk dat Genesis bijvoorbeeld meer dan 3000 jaar geleden is geschreven. Culturele en historische context is zeer belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je de bijbel leest. Ook dat is iets wat je moet leren kennen.

De bijbel leren kennen is een levenstaak en niet iets wat je in een paar vrije weken moet proberen te proppen. Groeien is altijd een proces.

Een advies dat ik nog mee wil meegeven, betreffend het lezen van de bijbel, is om te beginnen met het nieuwe testament in plaats van met het oude testament. De reden hiervoor is omdat wij terugkijken naar de dood van Jezus en dat we terugkijken naar de gebeurtenissen die geleid hebben tot de komst van Christus. Wanneer je het nieuwe testament kent wordt het oude testament een stuk begrijpelijker omdat je begrijpt waar het oude testament naar toewerkt.


Een relatie aangaan met God

Alles wat ik tot nu toe heb beschreven draagt bij, bij het aangaan van een persoonlijk relatie met de Heer. Zijn woord kennen, zijn natuurlijke openbaring (de schepping) kennen, apologie kennen, de Christelijke geschiedenis kennen, goede daden verrichten en naar de kerk gaan zijn dingen die bijdragen bij het leren kennen van God. Vergeet echter ook absoluut niet dat je een relatie niet alleen met je hoofd (kennis) aangaat maar ook met je hart (emotie). God is tenslotte een persoonlijk wezen en niet een machinaal werkend “ding”. Zoek daarom dus contact met God zelf. Wij als Christenen aanbidden onze God tenslotte. Aanbidden doen we niet omdat God onzeker is en Hij wil horen hoe geweldig Hij is, of iets in die richting. Dat is echter soms de reactie die het woord “aanbidden” kan oproepen. Het aanbidden van God is echter een natuurlijke reactie van iemand die in God’s genade leeft en eerbied heeft voor wat en wie God is. Ik voel een enorm gevoel van nederigheid als ik bedenk hoe klein ik bedenk vergeleken met God en ik voel een enorm gevoel van liefde als ik bedenk hoeveel liefde God ons geschonken heeft en nog zal schenken. God heeft geen aanbidding nodig, maar wij hebben het aanbidden van God nodig. God heeft ons bestaan niet nodig, maar wij hebben God’s bestaan nodig. God heeft onze liefde niet nodig, maar wij hebben God’s liefde nodig.

Een dagelijke vorm van het onderhouden van een relatie met God is het zogenaamde bidden. Bidden is ook niet iets wat God nodig heeft, maar wat wij nodig hebben. Het is tenslotte niet zo dat God van ons informatie nodig heeft die Hij anders niet zou hebben geweten. God weet al wat je wil zeggen voor dat je het tegen Hem zegt. God kent alle aspecten van je persoonlijkheid al tenslotte. Bidden is iets dat wij nodig hebben om onze relatie met God te versterken. God wil dat wij bidden en Hem aanbidden omdat Hij weet dat wij dat nodig hebben.

Veel mensen hebben bij bidden het beeld dat het het vragen is om God dingen voor je te laten doen. Bijvoorbeeld “God help me om mijn proefwerk te halen want ik heb niet geleerd” of “God ik heb geld nodig voor een nieuwe tv dus laat me de loterij winnen”.
Ok, ik overdrijf natuurlijk een beetje, maar begrijpt wat ik wil zeggen. Dit is een egocentrishe en hebzuchtige vorm van bidden. Bidden dient gericht te zijn op wat God wil en niet op jij wilt. Bidden is niet het willen veranderen van God’s wil maar het ontdekken van God’s wil.

Matteus 6:1-18
1 Let op dat jullie de gerechtigheid niet beoefenen voor de ogen van de mensen, alleen om door hen gezien te worden. Dan beloont jullie Vader in de hemel je niet. 2 Dus wanneer je aalmoezen geeft, bazuin dat dan niet rond, zoals de huichelaars doen in de synagoge en op straat om door de mensen geprezen te worden. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 3 Maar als je aalmoezen geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet. 4 Zo blijft je aalmoes in het verborgene, en jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.
5 En wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 6 Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.
7 Bij het bidden moeten jullie niet eindeloos voortprevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan woorden verhoord zullen worden. 8 Doe hen niet na! Jullie Vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog vóór jullie het hem vragen. 9 Bid daarom als volgt:
Onze Vader in de hemel,
laat uw naam geheiligd worden,
10 laat uw koninkrijk komen
en uw wil gedaan worden
op aarde zoals in de hemel.
11 Geef ons vandaag het brood
dat wij nodig hebben.
12 Vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij hebben vergeven
wie ons iets schuldig was.
13 En breng ons niet in beproeving,
maar red ons uit de greep van het kwaad. (6:13) van het kwaad – Andere handschriften lezen: ‘van het kwaad. Want aan u behoort het koningschap, de macht en de majesteit tot in eeuwigheid. Amen’.14 Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. 15 Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven.
16 Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 17 Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, 18 zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.



Wordt binnekort vervolgd